رسته‌ها
تاریخ ایران باستان - جلد 1
امتیاز دهید
5 / 4.7
با 172 رای
نویسنده:
امتیاز دهید
5 / 4.7
با 172 رای
تاریخ ایران باستان - جلد 2
تاریخ ایران باستان - جلد 3

کتاب تاریخ ایران باستان (در سه جلد) کتابی است که به شیوه علمی و بر اساس مستندات و کشفیات باستان‌شناسی درباره گذشته تاریخی ایران نگاشته شد و هنوز هم مورد توجه است. این کتاب تنها به تاریخ ایران اختصاص ندراد، بلکه دایره‌المعارفی است در باب تاریخ و تمدن و فرهنگ گذشته ممالک مهم دنیا به ویژه یونان، روم، سوریه، مصر، عربستان، میان‌رود، هند و... چنان که هنگام مطالعه این اثر تنها با تاریخ و سرگذشت سلسله‌های ایرانی ماد، هخامنشی،اشکانی و سلسله یونانی سلوکی آشنا نمی‌شویم، بلکه در زمینه تاریخ خاورمیانه امروز و یونان باستان اطلاعات دست اول خواهیم یافت.
منابع عمده پیرنیا کتاب‌های فرانسوی، انگلیسی، روسی و آلمانی هستند که ترجمه‌ای از منابع یونانی و رومی محسوب می‌شوند. وی از منابع عربی و فارسی هم در سطح گسترده‌ای استفاده کرده است. وی ابتدا مطالب مورخان باستانی را در زمینه یک مطلب و رویداد تاریخی می‌آورد، سپس در یک جمع‌بندی به تجزیه و تحلیل آن‌ها می‌پردازد و نقطه قوت تاریخ‌نگاری پیرنیا در همین قسمت دیده می‌شود.
به عنوان نمونه درباره به قدرت رسیدن کوروش هخامنشی نوشته‌های هرودت، گزنفون، کتزیاس، دیودو سیسلی و ژوستن را می‌آورد و در کنار مطالب منابع اسلامی و لوح نبونبد قرار می‌دهد و به یک نتیجه‌گیری کلی می‌رسد. آنگاه در زمینه خویشاوندی کوروش با شاه ماد می‌نویسد: «عقیده کتزیاس که اصلاً کوروش با آستیاگ قرابتی نداشته [است]، صحیح نیست؛ زیرا هرودوت و دیگر مورخان او را نوه آستیاگ دانسته‌اند و نوشته‌های هرودت بیشتر مورد اعتماد است.»
بیشتر
اطلاعات نسخه الکترونیکی
تعداد صفحات:
754
فرمت:
PDF
آپلود شده توسط:
hanieh
hanieh
1394/04/26

کتاب‌های مرتبط

سکاها: پیدایش، زندگی، هنر
سکاها: پیدایش، زندگی، هنر
4.3 امتیاز
از 6 رای
Ancient History from the Monuments
Ancient History from the Monuments
5 امتیاز
از 1 رای
آسیای هفت سنگ
آسیای هفت سنگ
4.8 امتیاز
از 51 رای
تاریخ ایران - جلد 1
تاریخ ایران - جلد 1
4.7 امتیاز
از 85 رای
Greek And Persian Wars 500-323bc
Greek And Persian Wars 500-323bc
2 امتیاز
از 1 رای
برای درج دیدگاه لطفاً به حساب کاربری خود وارد شوید.

دیدگاه‌های کتاب الکترونیکی تاریخ ایران باستان - جلد 1

تعداد دیدگاه‌ها:
30

نبرد دریایی آرتمیزیوم
🔹یازدهم آگوست سال ۴۸۰ پیش از میلاد، نبرد دریایی بین ایران و یونان در دماغه آرت میزیوم در دریای اژه صورت گرفت. همزمان با نبرد ترموپیل جنگی مابین ناوگان دریای ایران و نیروی دریایی یونانیها در آرتمیزیوم رخ داد نیروی دریائی یونانیها متشکل بود از ۲۷۱ کشتی، که در این بین سهم آتنی ها از همه بیشتر یعنی بیش از ۱۲۰ فروند بود؛ ولی ریاست این عده بر عهده شخصی اوریبیاد نام از اهالی اسپارت سپرده شد، زیرا متحدین اعلام کرده بودند که اگر ریاست با آتنیها باشد متفرق خواهد شد و آتنی ها از ترس اینکه نفاق کل یونان را بر باد دهد با ریاست اسپارتیها موافقت کردند.
🔹بنابر گزارش هرودت نیرودریایی یونان وقتی به آرتمیزیوم رسیده و عده کشتیها و مردان جنگی پارس را دیدند وحشت بزرگی به آنها دست داده، تصمیم به فرار گرفتند اما اهالی اوبه از ترس اینکه مبادا این تصمیم زود به مرحله اجرا گذاشته شده و و آنها بی مدافع بمانند از فرمانده اوریبیاد درخواست کردند که این تصمیم را زود به اجرا نگذارد تا آنها بتوانند زنان و کودکان خود را به محلی امن منتقل کنند، اما فرمانده راضی نشد تعلل کند و اصرار داشت هرچه زودتر به داخل یونان بگریزد، چون اهالی اوبه اوضاع را چنین دیدند نزد. تمیستوکل رفته سی تالان پول به او دادند تا یونانیها را مجبور کند در اوبه بمانند و جنگ کنند. تمیستوکلس این پول را بین سرداران یونانی تقسیم کرده، از جمله پنج تالان به اوریبیاد داد و چنین وانمود کرد که این پول را از جیب خود میدهد و بدین ترتیب با پرداخت رشوه، اوریبیاد و دیگر فرماندهان را بطرف خود جلب. یونانیها موافقت کردند که در آرتمیزیوم بمانند و نبرد دریایی آغاز شد.
🔹در ابتدا پارسیها چون عده کم کشتیهای یونانی را دیدند اشتیاق به حمله پیدا کرده، تصمیم گرفتند کل نیرو دریایی یونان را یکجا نابود کنند، اما از آنجا که در بعدازظهر این جنگ حادث شده بود، پارسیها گمان بردند که با شروع حمله جنگ به درازا بکشد و یونانیها از تاریکی شب استفاده کرده بگریزند، حال آنکه تصمیم بر آن بود که همه نیرو دریایی یونان یکجا نابود گردد. بنابراین پارسیها حیله ای بکار برده ۲۰۰ کشتی را مامور کردند تا اوبه را دور زده، از پشت سر یونانیها به اوریپ داخل شوند و نیرو دریایی یونان را محاصره کنند، اما در همین حین یکی از یونانیها که داخل سپاه پارس بود بنام سیل_لیاس از فرصت استفاده کرده، به سمت یونانیها گریخت و خبر دور زدن ۲۰۰ کشتی پارسی را به یونانیها داد. سرداران یونانی مجلس مشورتی ترتیب داده و تصمیم گرفتند که فرصت به پارسیها نداده، حمله را شروع کنند.
🔹یونانیها نیمه شب به طرف پارسیها هجوم بردند ایرانیها که میدیدند یونانیها با عده کمی به طرف آنها می آیند، یقین حاصل کرده که آنها دیوانه شده اند که خود را به طرف فنای حتمی سوق میدهند، پس صفوف خود را آراستند و آماده نبرد شدند. با شیپور اول دو طرف صف آرائی کرده و شیپور دوم نبرد سختی آغاز شد. پاروزنان با قدرت هرچه تمامتر پارو میزدند و کشتیها سینه دریا را می شکافتند. سرداران نیز با فریادهای بلند پاروزنان را تشویق به پاروزدن بیشتر میکردند. در دل آنها اضطراب و دلهره فراوانی بروز میکرد و دندانها را بر یکدیگر سائیده، قبضه شمشیر خود را میفشردند. سرانجام کشتیها به همدیگر رسیده به سختی به هم برخورد کردند و جنگ مغلوبه شد. نبرد سختی بر روی عرشه کشتیها آغاز شد و دو طرف به یک اندازه شجاعت به خرج دادند و عده تلفات هر دو برابر بود. اما چون شب هنگام بود نتیجه قطعی حاصل نشد هر دو طرف دست از نبرد برداشته به جایگاه های خود برگشتند.
🔹در روز دوم نبرد ۲۰۰ کشتی ایرانی که مامور بودند جزیره اوبه را دور بزنند، دچار طوفان شده و تعدایی از آنها به ساحل برخورد کرده غرق شدند. چون خبر به یونانیها رسید بر قوت قلب آنها افزوده شد. مجددا حمله را شروع کردند و به قلب بحریه (نیرودریایی) پارس حمله ور شدند. باز نبرد سختی درگرفت ولی مثل بار اول نتیجه قطعی حاصل نشد. در روز سوم پارسیها خشمگین از بطول انجامیدن نبرد، قوای خود را جمع آوری و صفوف خود را به صورت نیم دایره آراسته و حمله را شروع کردند. با شروع درگیری تعداد زیادی از کشتیهای یونانیان غرق شد و خسارت زیادی به بحریه آنها وارد آمد. در این حین یونانیها مردد در عقب نشینی بودند که خبر شکست اسپارتیها در تنگه_ترموپیل و کشته شدن لئونیداس به آنها رسید پس تصمیم گرفتند که عقب نشینیی کرده، به داخل یونان بگریزند. بدین ترتیب با فرار یونانیها نبرد_آرتمیزیوم به نفع ایرانیها خاتمه یافت و کل بحریه (نیرودریایی) ایران آرتمیزیوم را فتح کرد.
تاریخ ایران باستان (جلد اول)
نوشته حسن پیرنیا (مشیرالدوله)
‍ جنگ هووخشتر (پادشاه ماد) با شاه لیدیه، معروف به نبرد هالیس، و پایان جنگ با خورشیدگرفتگی
نبرد هالیس، که به نبرد #خورشیدگرفتگی نیز شهرت دارد. نبردی بود میان مادها و حکومت لیدیه به تاریخ ۲۸ مه سال ۵۸۵ پیش از میلاد، در کنار رودخانه هالیس، که اکنون به نام قزل ایرماق در کشور ترکیه شناخته میشود. این نبرد که آخرین نبرد پس از سالها جنگ بین هووخشتره از ماد و الیاتس لیدیه بود که به علت بروز خورشید گرفتگی جنگ در میانه کارزار متوقف شد و دو طرف صلح کردند، و رودخانه هالیس به عنوان مرز بین ماد و لیدیه انتخاب شد.
#لیدیه، مملکتى بود در طرف غربى آسیاى صغیر، که حدود آنرا در این زمان چنین معین کرده اند: حد شمالی و شمال غربى، دریاى سیاه و دریاى مرمره، حدجنوبى، دریاى مغرب، از سمت مغرب محدود بحرالجزائر و از طرف مشرق به #رود_هالیس...؛ مادها و بابلی ها، پس از سقوط آشور، ممالک آن را بین خود تقسیم کردند و سهم ماد، آشور بالاخص و ولایات شرقى آسیاى صغیر گردید. مادها پس از فراغت از کار آشور در منطقه خود یک به یک ولایات را گرفته پیش رفتند. مادها همواره بدون مانع پیش رفتند، تا به رود #هالیس رسیده و به دولت قوى و معظمى برخوردند. #هرودوت گوید (کتاب اول، بند ۷۳-۷۴):
" حادثه اى روى داد، که بهانه جنگ براى مادها گردید، توضیح آنکه هووخشتر یک عده شکارچى از #سکاها (سکه ها) در دربار خود داشت و عده اى از جوانان نجیب مادى را زیردست آنها داده بود، تا فن شکار کردن بیاموزند. روزى سکاها از شکار با دست خالى برگشتند و شاه نسبت به آنها تندى کرد. سکاها از تندى شاه سخت خشمگین شده و از راه کینه ورزى یکی از جوانان نجیب ماد را کشتند، از گوشت او غذایی ترتیب داده در میهمانى به شاه خوراندند و بعد فرار کرده، نزد #آلیات (پادشاه لیدیه) رفتند. شاه ماد ردکردن آنها را از پادشاه لیدیه خواست، او نپذیرفت و بر اثر آن جنگ شروع شد. این جنگ پنج سال طول کشید، بی اینکه طرفین نتیجه قطعى بگیرند، بالاخره کسوفی روى داد، که گویند #طالس، حکیم یونانى، آنرا پیش بینى کرده بود. سپاهیان طرفین این کسوف را علامت غضب خدا دانسته دیگر حاضر نشدند جنگ کنند. بعد، #سونسیوس پادشاه کیلیکیه و #بخت_النصر پادشاه بابل بین طرفین حکم گردیدند و قرار شد، که #رود_هالیس سرحددولتین گردد. شاه لیدیه بر اثر صلح دختر خود ( #آری_یه_نیس) را به ولیعهد ماد داد ".(۱)
جنگ هووخشتر با شاه لیدیه به روایت دکتر امیرحسین خنجی
"" وقتی که آرمنیه به تصرف ایران درآمد و مرزهای ایران دراطراف دریاچه وان گسترش یافت. #رود_هالیس (قزل ایرماق کنونی) مرز شرقی کشوری را تشکیل میداد که #لیدیه نام داشت، و دامنه متصرفاتش تا کرانه های غربی آناتولی بود. با پیش آمدن اوضاع سیاسی جدید که ایران را به ابرقدرت منطقه تبدیل کرده بود، #لیدیه احساس خطرجدی میکرد. نبردهای اولیه ایرانیان و لیدیان در جایی در نزدیکی آنکارا در گرفت و به شکست و فرار شاه لیدیه انجامید. هووخشتراو را تعقیب کرد؛ شاه لیدیه در موضعی که بسیار مستحکم میپنداشت با او مقابله کرد. درست در زمانی که هووخشتر در آستانه پیروزی نهایی بود، خورشیدگرفتگی رخ داد (خردادماه ۵۸۵ پ م).خورشیدگرفتگی در زمان قدیم بزرگترین بلای آسمانی به شمار میرفت و معنایش آن بود که دیوان ظلمت بر خدای نور پیروز شده اند و جهان به آخر خواهد رسید. شاه ایران نبرد را متوقف کرد. شاه لیدیه تقاضای مذاکره برای دستیابی به صلح پایدار کرد و متصرفات ایران در شرق مرزهای کشورش رابه رسمیت شناخت. بر طبق مذاکرات صلح دوطرف که با وساطت شاه بابل انجام گرفت، #رود_هالیس (قزل ایرماق کنونی) مرز ایران و لیدیه شناخته شد. به دنبال برقراری صلح ابدی شاهان ایران و لیدیه، هووخشتر از #آریانه دختر شاه لیدیه برای پسر و ولیعهدش #آشتیاگ یا #آستیاگ خواستگاری کرد، و با این وصلتدوستی استواری میان ایران و لیدیه برقرار شد "".(۲)
منابع:
۱). تاریخ ایران باستان، جلد اول، حسن پیرنیا
۲). تاریخ ماد، هخامنشی، پارت، سلوکی و ساسانی _ دکتر امیرحسین خنجی
[quote='بهاره خزایی']درود چرا من نمیتونم این کتاب رو دانلود کنم
ممنون میشم راهنماییم کنید[/quote]
کاربر گرامی مشکلی برای دریافت کتاب وجود ندارد. گزینه دریافت در قسمت زیرین کتاب قرار دارد. به این عکس توجه کنید:
http://uupload.ir/files/kb08_img1.jpg
امتیاز شما برای دریافت کتاب کافی نیست.
درود چرا من نمیتونم این کتاب رو دانلود کنم
ممنون میشم راهنماییم کنید
[quote='Alireza_rq']چطور میتونم امتیاز جمع کنم؟؟[/quote]
https://ketabnak.com/sponsors
[quote='USF'] منظور کاربر گرامی cenarius ....[/quote]
بله ممنون سرکار/جناب/... که عرض بنده رو پشتیبانی کردید. و با معذرت از خانم نرگس ناظر که در پیج ِاین کتاب مشکلی کلی رو بیان کردم: در قسمت "تماس با ما"ی سایت چندهفته پیش همین را نوشتم، خبری نشد.
[quote='نرگس']نقل قول از cenarius:اساتید، مدیران محترم:فقط صفحه ی یک دیدگاه ها قابل مشاهده ست. در همه ی کتابها هم همینه؛ فکر نمیکنم مشکل از سیستم من باشه: میزنم روی صفحه ی 2(یا 3 یا هر شماره ای از کامنتهای قدیمی) وب پیج کاملن سفید میشه و نیازمند رفرش...مشکلی هست
کاربر گرامی فایل کتاب بدون اشکال است. کلیۀ صفحات کتاب با نرم افزار Adobe Reader XI قابل خواندن است.[/quote]
منظور کاربر گرامی cenarius مشکل دانلود کتاب نیست بلکه منظور این است که نمیتوان صفحات نظرات کسانی که قبلا نظراتشان را نوشته اند دید.
و این مشکل واقعا موجوده و من و دیگر دوستانم هم نمیتوانیم به صفحات قبلی نظرات دوستان دسترسی داشته باشیم.
تاریخ ایران باستان - جلد 1
عضو نیستید؟
ثبت نام در کتابناک